A parfümkészítés kezdeti lépései

 

Ahogy már volt róla szó, az illóolajok vízzel nem keverednek, ami pontosan azt jelenti, hogy megülnek a víz tetején, így a víz nem megfelelő alapanyag a parfümkészítéshez. Valójában rá tudnánk venni őket, hogy keveredjenek egymással, de ehhez egyéb alapanyagokra is szükség lenne. Ráadásul a víz miatt tartósítót is kellene hozzáadnunk. Ez pedig így már nem teljesen az, amit parfümnek ismerünk.

Éppen ezért a parfümkészítés legjobb alapanyaga a zsírosolaj, amivel szemben a legfontosabb kívánalom az, hogy semleges illatú legyen, hiszen nem az a cél, hogy az olaj illatát próbáljuk elnyomni az illóolajokkal, pláne nem az, hogy még az olaj és illóolajok illatharmóniájára is figyeljünk.

A legjobb zsírosolajok parfümkészítéshez: édesmandulaolaj, jojobaolaj, sárgabarackmagolaj, argánolaj, tamanuolaj, avokádóolaj, ligetszépeolaj, szőlőmagolaj, finomított kókuszolaj. Ezek eltarthatósága körülbelül egy év, hosszabb ideig megülnek a bőrön, így tovább megtartják az illatot.

S bár eddig jóformán csak parfümkészítésről beszéltünk, természetesen kölnit is készíthetünk, ehhez pedig az alkohol (esetleg vodka) a megfelelő alapanyag. Elvileg egyéb égetett szeszek is szóba jöhetnének, de mindegyiknek annyira jellegzetes illata van, hogy egyiket sem ajánlom.

Tehát a hangsúly a hordozó illatmentességén van, mert így megfelelően építhetőek rá az ún. illatjegyek. Fentiekből az is következik, hogy a zsíros hordozók hosszabb ideig megtartják az illatot, míg kölni esetén az alkohol párolgásával az illatok is gyorsabban elillannak.

Letölthető PDF

 

Print Friendly, PDF & Email
error: Content is protected !!
Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.